Her gün kaç saatinizi sosyal medyaya ayırıyorsunuz ? Peki, geçirdiğiniz süre boyunca kaç kez siber zorbalığa maruz kaldığınızın farkında mısınız? Sosyal medyada bulunduğunuz süre boyunca defalarca desek? Evet, birçoğumuz farkında bile değiliz ama sosyal medya kullanıcılarının yüzde 20’si siber zorbalığa malesef maruz kalıyor. Ama artık bununla mücadele eden bir sosyal dayanışma ağı var.
Siberzorbalık.org Kurucusu Nurhan Demirel Güvenli İnternet Günü kapsamında siber suçların artışına dikkat çekerek “Dünya nüfusunun yüzde 42’si sosyal medya kullanıcısı olduğu günümüzde en büyük tehdit siber zorbalık. Ancak ne yazık ki kullanıcılar, maruz kaldıkları hangi içerik ve davranışların siber zorbalığa girdiğinin bilincinde değiller. Daha da kötüsü, siber zorbalık durumları ölümle bile sonuçlanabiliyor. Özellikle çaresiz mağdurlar, destek bulamadıkları durumlarda intihara bile sürüklenebiliyorlar” dedi.
İnternet ve sosyal medya ortamında geçirilen her an siber zorbalığa maruz kalınabildiğine vurgu yapan Demirel, “Bunların başında kişilerin fotoğraflarının kopyalanarak sahte hesapların açılması, müstehcen içerikler, tehdit, şantaj, hakaret gibi konular geliyor. Siber zorbalığı, bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak, kendisini savunmaya gücü olmayan bir birey ya da gruba yapılan kasıtlı saldırgan davranışlar olarak tanımlıyoruz” dedi.
Günümüzde siber zorbalık cep telefonları, bilgisayarlar ve tabletler gibi dijital cihazları kullanarak gerçekleştiriliyorken kasıtlı ve zarar vermeye yönelik davranışlar sergileyen saldırganlar, doğrudan mesajlar, sosyal medya uygulamaları, forumlar veya oyunlar aracılığı ile hedef aldığı kişiye veya kişilere dijital ortamda zorbalık yapabiliyorlar. Ayrıca dijitalleşme çağında suç unsuru da şekil değiştirerek dijitalleşti. Artık suç potansiyeline sahip kişiler, özellikle sosyal medya ve internetin sunduğu imkanları kullanarak amaçlarına kolaylıkla ulaşıyorlar.