Siber Zorbalık ve Güvenli Internet projemiz kapsamında düzenlediğimiz “Eğitmen Eğitimleri” açılış Konuşmalarını, Ankara Bahçelievler Rotary Kulübü Başkanı Rtn. Murat Doğru, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi AKTEPE ve UR 2430. Bölge Guvernörü Rtn. Altan ARSLAN yaptılar.
Türkiye geneli 9 ayrı ilden, 22 STK ve 11 Ayrı Rotary Kulübü üyesinden toplam 40 eğitmen adayı katılmıştır.
Eğitmen eğitimlerimizin ilk gününde açılış konuşmaları sonrası, projenin detayları koordinatörümüz Melih AŞICI tarafından katılımcılara aktarılmıştır. Eğitmen adaylarımız, ilk derste kendilerini tanıttilar ve eğitmenlik belgelerini aldıktan sonra yürütecekleri süreçleri detaylı olarak öğrendiler.
Türkiye Bilişim Derneği Geçmiş Dönem Genel Başkanı ve Hacettepe Mezunlar Derneği Başkanı İlker Tabak tarafından Bilişim Tarihi ve Siber Güvenilir Kullanıcı konuları işlenmiştir. Eğitim boyunca NTV kanalı çekimler yapmış ve eğitim sonunda İlker Tabak ile röportaj gerçekleştirilmiştir. Oturuma Rotary 2430. Bölge STAR Grubu Kulüpleri Guvernör yardımcısı Rtn. Bekir Sıtkı ASLAN’da katılmış ve eğitmen adaylarına konuşma yapmıştır. 3. Oturumumuzda Sosyal Medya Uzmanı ve Fenomeni, sosyal medya bağımlılığı konusunda eğitmen adaylarımızı bilinçlendirdi. Çoğu zaman kendisinin birebir yaşadığı veya sosyal medyada yaşanılan sıkıntılar konusunda katılımcılara görüşlerini aktardı. Bağımlılığın yıllar geçtikçe artacağını ve bu konuda çocukların bilinçlenmesi için neler yapılabileceğinden bahsetti. Eğitim sonrasında Burak Torun kendisinin yazdığı “Menemen olma, Fenomen Ol” kitabını eğitmen adaylarımıza özel olarak imzalayarak ücretsiz olarak dağıttı. Dijital Kültürde Çocuk Yetiştirmek kitabının Yazarı Yusuf Yıldırım bizlere sunumları ile katkı gösterdiler. Dijital kültürde çocukları yetiştirirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini, sosyal ağların çocuklar üzerindeki etkilerinin tartışıldığı bu oturumda, eğitmen adaylarımızın memleketlerine döndüklerinde sunumlar yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiği konuşuldu.
İlk günün son oturumunda Avukat ve Bilişim Hukuku Uzmanı Berkcan Işık eğitmen adaylarımız ile bir araya geldi. Uzmanlık alanında eğitmen adaylarımız ile interaktif bir sunum gerçekleştirilirken, gündelik hayat da istenmeden bir çok kez yapılan ama karşılığında başkalarına zarar verilen konuların hukuktaki karşılıklarını bizlere anlattı.
Eğitmen eğitimlerimizin ikinci gününde Endustri Mühendisi ve TBD Genç Başkan Yrd. Utkucan Yazıcı, yeni nesil teknolojiler ve aileler için siber tehdit konularında sunumlar yapmıştır. Eğitim sonrası Ntv muhabirleri Utkucan Yazıcı ile röportaj yaparak konular hakkında yorumlarını almıştır. Eğitmen eğitimlerinin 2. Günün son dersinde, Proje koordinatörümüz Melih Aşıcı tarafından “Dijital Oyunlar ve Siber Zorbalık Tehditleri” konularından bahsedilmiştir. Oturumda, Dünyada ve Türkiye’de bir çok çocuğumuzun siber zorbalık mağduru olduğu ve bunların genel olarak dijital oyunlar üzerinden yaşandığına değinilirken, çocukların siber zorbalıktan nasıl korunabilecekleri anlatılmıştır.
Eğitimin sonunda, sunum yapan eğitmenlerimize katılımlarından ve uzman bilgilerini bizlere aktardıkları için teşekkür belgeleri verilmiştir.
2 gün süren eğitmen eğitimlerimiz sonucunda eğitmen adaylarımızın değerlendirileceği bölüme geçilmiştir. Değerlendirme bölümünde önce adaylarımıza, 2 gün boyunca gördükleri derslerden sorumlu olacak şekilde test sınavı uygulanmıştır. Test sınavından sonra 5dk’lık sunum mulakatı yapılarak eğitime katılan adayların birbirlerine puanlar vermesi sağlanmıştır.
Eğitimler ve değerlendirme sonucunda başarılı olan adaylarımıza eğitmenlik sertifikaları verilmiştir. Eğitime katılan, projemize destek olan herkese, projenin tüm ortakları adına teşekkürlerimizi sunuyor, hep birlikte siber zorbalığı yeneceğimize inanıyoruz.